Nedan listas alla rättsområden vi arbetar med. Det går alltid bra att kontakta oss med din fråga, oavsett om den finns med på listan eller inte.
Du som flytt ditt hemland på grund av förföljelse, eller risk för annan skyddsgrundande behandling har enligt internationella konventioner rätt att söka asyl i Sverige. Att vara hotad eller förföljd av staten, samhället i övrigt, eller familjen, på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet, kan utgöra ett skäl för att få asyl i Sverige. Du som ska ansöka om asyl har i många fall rätt till ett juridiskt biträde som bekostas av staten. Du kan då önska den jurist du vill ha. Vi tar uppdrag som offentligt biträde både gentemot Migrationsverket och inför domstol. Kostnaden betalas av staten.
Den som har fått uppehållstillstånd i Sverige kan i många fall ha möjlighet att återförenas med sin familj genom en ansökan om uppehållstillstånd på grund av anknytning. För vuxna kan det gälla återförening med partner eller barn under 18 år, och för personer som själva är under 18 kan även återförening med föräldrar vara möjlig. Vi stöttar under alla delar av processen.
Om du fått avslag på din asylansökan i samtliga instanser, och Migrationsöverdomstolen inte ger prövningstillstånd, kan det finnas en möjlighet att överklaga ditt ärende internationellt. Det kan ske antingen till Europadomstolen för mänskliga rättigheter, eller till FN:s kommitté mot tortyr. Vi hjälper dig gärna med din process!
Om du misstänks för brott har du i de allra flesta fall rätt till en offentlig försvarare. En offentlig försvarare förordnas av tingsrätten och du kan välja vilken advokat du vill ha.
Du som blivit utsatt för brott, och därmed är målsägande, har i många fall rätt till ett eget juridiskt biträde under rättsprocessen som kallas för målsägandebiträde. Det är en jurist som är särskilt förordnad för att vara ett stöd för dig och tillvarata dina rättigheter under processen, samt föra din talan i en eventuell process om skadestånd. Rätten gäller framförallt vid brott mot person, såsom exempelvis misshandel eller sexualbrott. Målsägandebiträdets arbete är gratis för dig. Vi tar uppdrag som målsägandebiträde över hela landet, och kan även hjälpa till med polisanmälan. Vi har särskild kompetens i fråga om hatbrott.
Vi arbetar med många typer av förvaltningsrättsliga ärenden, särskilt inom den juridik som berör transpersoner och den juridik som kan vara aktuell inom civilsamhället. Tveka inte att kontakta oss om du önskar vår hjälp i ditt ärende!
I mål om tvångsvård av missbrukare, mål om rättspsykiatrisk vård och mål om psykiatrisk tvångsvård har man oftast rätt till en advokat eller jurist som tillvaratar ens intressen. Även när socialtjänsten omhändertar barn eller ungdomar med tvång enligt LVU har barnet eller ungdomen rätt till ett offentligt biträde. Vårdnadshavarna har även de rätt till en jurist som tillvaratar deras intressen. Samtliga parter har rätt att önska den advokat eller jurist de vill ha. Vi åtar oss uppdrag inom alla tvångsvårdslagstiftningar.
När två parter inte kommer överens uppstår vad som inom juridiken kallad en tvist. Om de inblandade inte kan lösa situationen själva, kan en tingsrätt pröva tvisten. Prövningen kallas då för ett tvistemål. Det kan gälla allt från konsumenttvister till tvister om barns vårdnad, boende och umgänge. I många fall har du rätt att få kostnaden för ett ombud delvis ersatt. Vi åtar oss uppdrag inom alla typer av tvistemål!
Självklart kan du också anlita någon av oss som privat ombud om du behöver stöd i en rättsprocess där ombud inte betalas av staten. Det kan till exempel gälla överklagande av vissa förvaltningsbeslut, stöd i ett tvistemål om rätt till skadestånd, diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet, uppdrag som privat försvarare eller något annat. I vissa fall kan du få hjälp med kostnaden från rättsskyddet som finns i din hemförsäkring, eller i annat fall via den särskilda statliga rättshjälpen. Vi hjälper i så fall till med ansökan.
Vi arbetar med ärenden som rör vårdnad, boende och umgänge med barn. Vi hjälper dig också med ansökan om rättshjälp eller rättsskydd om det blir aktuellt.